Ce face omul in concediu?
Nu, raspuns gresit.
Raspunsul corect era: “Se gandeste”
Si uite asa astazi, impulsionat de ceva ce rasfoisem pe AS cu o zi inainte, mi-am lasat mintea sa alunece incet incet spre o mai veche problema de-a mea. In sens filozofic, desigur:
Oneitisul.
Sau, pentru cei care nu poseda limbaj PUA si copiute cu citate din Mistery, indragostirea de o tipa care este perceputa ca fiind cu mult peste celelalte tipe pe care tristul subiect al actiunii filmului le cunoaste.
Pentru a elucida misterul, m-am luat la intrebari cu valente (pre)istorice:
De ce a aparut? de ce tocmai cu acea fata? de ce atunci? cum vedea ea toata problema? de ce a esuat?
Exista vreo reteta universala a “dezastrului” in aceasta privinta?
Pentru raspunsul la ultima, nu trebuia sa cercetez prea mult. Aveam in fata cea mai mare baza de date din Romania cu oneitisati iremediabili. Va las pe voi sa ghiciti cum se cheama
Dupa ce am gasit raspunsurile, am adaugat ceva franturi de informatii diverse, cu largul concurs al Discovery Channel & Co. si voila, tocanita de informatii era gata.
In majoritatea cazurilor, oneitis-ul apare atunci cand ai in jurul tau, in cercul social frecventat des (scoala job prieteni), o tipa pe care o consideri draguta.
Aici apar doua diferente, in functie de cele doua ipostaze de socializare in care poti sa te afli fata de ea:
1. Este (sau o vei transforma in) amica ta
2. Nu este amica ta, ci doar o persoana pe care o vezi des si cu care interactionezi rar.
Situatia 1
n prima situatie, esti constient de faptul ca iti place de ea, simtind mai mult decat o atractie sexuala, insa nu ai curajul sa faci ceva, dintr-o combinatie de frica (daca o sa o pierd si ca amica), nesiguranta de sine ( e prea … ca sa stea cu mine) si orgoliu (daca o sa ma fac de kko fata de ea si fata de prietenii nostri comuni).
Asa ca apesi pedala de acceleratie a amicitiei, asteptand ziua cand ea o sa isi dea singura seama ce baiat bun esti tu si o sa te invite la ea acasa.
Aici intervine si o supraevaluare crasa a femeilor, in sensul ca multi tipi se asteapta ca o biata tipa sa fie o combinatie intre Maica Tereza (altruism, devotament fata de cei oropsiti), Cristian Andrei (bun psiholog, eventual specialist in relatii), Sherlock Holmes (sa intuiasca exact care sunt gandurile tale), Einstein (ca sa isi dea seama ca de fapt tu esti cel mai bun iubit pentru ea) si Alina Plugaru (sa sara pe tine si sa te futa salbatic si pervers indiferent daca are prieten/sot/ amant/cordac/pularau /e virgina )
De multe ori insa, ea e doar o alta fata din multime, incadrata perfect in medie, si la frumusete, si la intelect, si la sexualitate si la orice altceva.
Problema e ca asteptarile tale cu privire la ce ar trebui ea sa fie o transforma in capul tau in timp in femeia ideala pentru tine. Ca atare, one-it is-ul se instaleaza treptat si evolueaza linear, incet dar sigur, fara ca macar sa iti dai seama.
In plus, aici esti deja catalogat ca amic de catre ea si putine sunt cazurile in care mai ai cum sa scapi.
De aia prima situatie este mai periculoasa si cu mai putine sanse de reusita decat a doua.
Situatia 2:
In a doua situatie, tu observi in anturajul tau o tipa draguta.
Insa neavand incredere in tine, iti spui, adeseori nici macar constient, ca nu ai cum sa o ai. Drept care renunti la eventuale discutii cu ea, in afara de interactiunile normale dictate de locul in care va aflati.
Subconstientul asta e foarte bun in a ascunde sentimente si pentru o perioada de timp nici macar tu nu sesizezi dorinte “speciale” fata de ea, in afara poate a acceptarii faptului ca e o tipa draguta.
Sentimentele insa, dosite bine, incep treptat treptat sa creasca si vor exploda, cand vor avea ocazia.
La un moment dat, tipa cu care nu prea vorbeai dar care o admirai in subconstient, face anumite lucruri pe care tu le interpretezi ca si cum ar fi semnale ca e interesata de tine.
Ei bine, partea interesanta este ca ea chiar e interesata de tine .
Partea proasta e ca tu nu stii si nici nu crezi asta.
Evolutia este mai exploziva ca in prima situatie iar sentimentele, din momentul in care ea ti-a dat semnale ca te place, se dezvolta exponential, nu linear.
SI totusi, aici ai sansa sa intervii, daca poti sa iti controlezi cat de cat emotiile, pentru ca intre cele doua situatii e o deosebire fundamentala, pe care foarte putini o inteleg.
“Teoria lui Andrei”
1. In momentul in care un barbat manifesta pe o perioada de timp mai lunga o afinitate deosebita, mai presus de simpla atractie sexuala, fata de o anumita femeie din cercul lui social, insa nu este amic cu ea, atunci si ea manifesta anumite sentimente puternice fata de el, chiar daca sentimentele sunt ascunse si aparent nu se intampla nimic intre cei doi.
Aceaste sentimente/reactii chimice se nasc aproape concomitent in ambele persoane si se influenteaza inconstient reciproc, intr-o spirala crescatoare a intensitatii.
Practic, tu o stimulezi pe ea sa te placa, fara sa stii, si ea face la fel.
Mecanismul exact prin care se intampla acest lucru nu il stiu. Dar pot vedea ca exista si ii pot vedea consecintele.
Pentru a intelege mai bine fenomenul, gandeste-te un pic la ce simte fata implicata intr-o astfel de „comuniune de sentimente” si cum se ajunge la IOI-uri aparent dintr-o data, din partea ei.
Putine sunt femeile (ca si barbatii) care sa inteleaga exact sensul sentimentelor lor. Insa le inteleg ceva mai bine ca un barbat.
In perioada de dinainte de declansarea oneitisului, ea isi da seama de existenta sentimentelor pentru tine si de cresterea lor in intensitate.
Insa nu o poate face clar. Simte ceva, dar nu stie ce. E confuza. Oricum e mai bine decat tine, care probabil nici macar nu stii ca simti ceva aparte.
Ca atare, vrea, constient sau nu, sa clarifice lucrurile, sa afle care e faza cu ce simte pentru tine. Plus ca, fiind femeie, o mananca si curiozitatea.
Din cauza asta, declansarea evenimentelor care pot duce sau nu la o relatie mai mult decat colegiala/amicala depinde foarte mult de femeie, de gradul ei de intelegere a propriilor emotii si de dorinta de a merge mai departe.
Poate chiar are un prieten si nu vrea sa il insele, asa ca isi reprima si ea ce simte sau doar te tenteaza, fara a avea dorinta reala sa continue, poate ca e prea ocupata, poate ca ii este si ei frica poate…
In cazul acesta, cel mai probabil nu se va mai intampla nimic.
Daca decide sa continue, ea va lansa niste indicii ca e interesata, insa nu neaparat de tine, ci de clarificarea sentimentelor ei.
Aici apare insa una din principalele probleme care conduc la evolutia in directii nedorite (amicaraie, ignore, labareala) a unui inceput bun:
Din moment ce ea nu e sigura pe ce simte, iar gama de sentimente implicate la femei in alegerea unui posibil iubit e mai larga ca la un barbat, ea poate trece prin mai multe stari, variind de la atractie la sentimente preliminare formarii unei amicitii.
2. Este treaba barbatului sa intreprinda actiunile necesare pentru ca ea sa isi dezvolte sentimentele intr-o anume directie.
Asadar, pisica e in curtea barbatului. Care, insa, nu stie ce sa faca cu ea.
Multi tipi au tendinta irezistibila de a se “amiciza” intai cu ea, ca un preambul al evolutiei inspre o relatie sexuala. Asta in loc sa o invite in oras/ sa o sarute/ sa i-o traga whatever.
NU stiu de unde vine atitudinea asta. Poate e de la mass-media, poate le e in continuare frica de refuz.
ert e ca tipii astia incep sa semene cu tipii din prima situatie, iar tipa te va incadra in categoria respectiva.
Care?
Ai ghicit. La amici.
Altii se misca se misca prea incet, planificandu-si fiecare pas.
Astia, daca nu au material de amici, ajung la categoria „ignore”.
Unii se retrag cu totul din poveste, presupunand poate ca tipa face misto de ei, sau fiindu-le frica de ce va considera tipa respectiva despre ei atunci cand va afla ca nu sunt cum le placea lor sa creada ca sunt, fata de ea.
Astia pe moment genereaza mai multa atractie, dar in final tipa se plictiseste si gaseste pe altul.
Si e pacat. O fata in care ai sadit si ai investit deja niste sentimente puternice poate sa devina o poveste frumoasa.
Ca atare, retine un alt lucru important:
3. Daca o tipa din cercul tau social pe care o simpatizezi, dar care nu iti este amica, iti lanseaza niste IOI-uri, nu deveni amicul ei, ci escaladeaza situatia inspre sex(sarut daca ai pana in 16 ani. Maxim petting ). Dupa care poti sa ai o relatie sau ce vrei tu cu ea.
Stii foarte bine ce inseamna sa devii amic. Inseamna chestii gen sa o conduci si sa o iei de acasa, sa ii iei cadouri fara motiv, sa ii acorzi diverse beneficii fara ca si ea sa faca asta, sa petreci prea mult timp in compania ei sau la telefon/mess cu ea, sa iti mulezi personalitatea si dorintele dupa cele ale ei.
Lista este lunga.
Dar ai inteles tu ideea.
Nu face nimic din lucrurile care sa o ajute pe ea sa te incadreze la amici.
Ajut-o sa aleaga sentimentele care va vor aduce impreuna.
PS:
Din ce am vazut pe aici, se mai considera uneori o a treia situatie ca fiind oneitis, atunci cand te intalnesti de cateva ori cu o tipa si iti place mult de ea si ea nu prea te vrea.
Dupa parerea mea asta nu e oneitis adevarat, ci un cumul de sentimente izvorand din dorinta de a o avea pe cea care te refuza (orgoliu masculin) si din atractie sexuala, spre deosebire de mecanismul oneitisului care presupune si alte emotii, dezvoltate pe o perioada mai lunga de timp si extrapolarea calitatilor femeii respective intr-o multime de domenii, nu doar cel al aspectului (uneori chiar renuntarea la dorintele sexuale – amicii care sunt atat de indragostiti de amicele lor incat cred ca daca le-ar face sex cu ele le-ar pangari sau ceva in genu asta )
Scris de Andrei