Care sunt trasaturile unei relatii clasice in care devii sclav? ( modelul lui bunica-mea)
Sex ( sau datoria conjugala)
Intr-o relatie clasica sexul ajunge sa fie o rutina. Orgasmul femeii de obicei e o amintire indepartata. O facem ca asa “trebuie” si e singura modalitate prin care mai eliberam si noi din tensiune si stresul cotidian. Barbatii ajung sa o faca mecanic, ca si orice nevoie fiziologica iar femeile stau foarte prost la capitolul satisfactie sexuala.
Intre 35-50% din femei au orgasm rar si sunt nemultumite de numarul de orgasme iar 15% din femei nu au experimentat deloc orgasmul intr-o relatie conjugala. Doar 35% din femei au constant orgasm vaginal. Motivele esecului sunt reprezentate de ignoranta, lipsa de autocunoastere a propriului organism, temeri, stres. (Informatii preluate din Disfunctii orgasmice, Enciclopedia Medicala Medline Plus, Septembrie 2002.)
Gatit, spalat, calcat
Datoria femeii e sa se ocupe de treburile casnice, datoria barbatului e sa aduca resurse in casa. Cliseu imbatranit. Si totusi foarte multe cupluri functioneaza inca dupa acest principiu. Pentru o ciorba calda foarte multi barbati sacrifica aproape orice si multe femei au pretentia sa fie intretinute in schimbul muncii casnice pe care o presteaza. Problema o reprezinta si educatia primita de la mame precum si barbatii care incurajeaza acest tip de relatie si comportament. Iar la sfarsit, incep resprosurile. Femeia ii reproseaza barbatului cand nu sunt bani, ca ar fi muncit si ea dar barbatul nu a lasat-o. Barbatul se simte incoltit, ca un animal de povara care trage si aduce in casa doar sa satisfaca femeia vesnic nemultumita. Simte ca si-a rapit sansa de a face ceva cu adevarat maret in viata pentru ce? Un gatit, un spalat si un calcat.
Un sprijin emotional la nevoie, cineva cu care sa iti satisfaci nevoie de comunicare. Intelegere, incurajari, incredere, respect, distractie
Ar fi frumos daca in cuplu ai avea garantia ca vei avea parte de sprijin emotional si comunicare, intelegere, iubire, respect, incurajari. Problema e insa ca mai degraba te poti astepta de la aceste lucruri de la prieteni sau prietene decat de la familie sau parteneri de cuplu. In Grecia antica prietenia era mai presus de o relatie romantica. Stiau ei de ce.
Uite-te in jur. Cate cupluri isi pot da note mari la aceste trasaturi? Pentru ca nu stiu cum se traieste in cuplu, pentru ca nu se educa si nu se dezvolta personal, multi oameni pica examenele la aceste trasaturi extrem de importante in relatiile interumane. Daca ar stii sa se foloseasca de aceste trasaturi atunci intradevar oamenii si-ar amplifica puterea. Insa de multe ori folosesc reversul medaliei si isi provoaca suferinte care ii baga in depresii, stres si mai mult, stari de nervozitate, etc.
Cineva cu care sa lucrezi cot la cot pentru a construi si crea ceva
Un alt motiv pentru care ne intemeiem familii si intram in relatii de cuplu. Cati insa isi propun idealuri care merita urmate? Asa cum am vorbit in alte articole, cand doi oameni fara scopuri si visuri intra intr-o relatie de cuplu ce se intampla? Ai 2 oameni care se chinuie unul pe altul acuzandu-se reciproc de propia nefericire.
Copii, urmasi
Din pacate, ca si cand nu ar fi destula suferinta intre cei 2 oameni din cuplu, acesti oameni mai fac si copii. Ca si psiholog, am ramas masca auzind motive pentru care unii oamenii fac copii:
– sa incepem sa ne intelegem mai bine in relatie pentru ca avem o responsabilitate comuna
– asa e la moda
– asa trebuie
– presiunea parintilor care vor nepoti
De parca nu ajunge sa iti porti propria cruce, mai impovarezi si niste tinere fiinte pentru care nu stii ce educatie si ce conditii le vei putea oferi ca sa creasca. Nu ma intereseaza dreptul fiecarui om de a face copii atata timp cand copii aia sunt condamnati de la nastere sa fie chinuiti la randul lor. Daca iti trebuie permis pentru masina ar trebui sa fie un permis pentru facut copii. Munca mea principala se indrepata spre adolescenti si te doare capul ce greseli pot sa faca parintii in privinta copiilor lor.
Dovada sociala ( sa nu zica lumea ca sunt singur pe lume)
Pe majoritatea oamenilor daca ii intrebi ce asteapta de la o relatie de cuplu sau casnicie o sa iti repete ca papagalii aceleasi lucruri. Habar nu au, dar la presiunea anturajului si a familiei isi gasesc pe cineva ” sa se aseze la casa lor”.
Oamenilor le e rusine de ce zic alti oameni, pentru ca asa e cu oamenii fara personalitate si coloana vertebrala. Se indoaie la primul semn de dezaprobare a publicului nemilos. Trebuie sa avem o relatie de cuplu si sa ne facem o familie pentru ca asa am facut de cand ne stim.
Combaterea plictiselii
Oamenii saraci cu duhul s-au plictisit tot timpul repede. Sa nu poti suporta sa fii singur cu tine si cu gandurile tale e cel mai clar semn de saracie interioara si fuga de ceea ce esti.
„Am cunoscut un bărbat care şi-a dat douăzeci de ani din viaţă unei zăpăcite, sacrificându-i totul, prieteniile, munca lui, până şi o existenţă decentă, şi care a recunoscut într-o seară că n-o iubise niciodată. Se plictisea, asta era totul, se plictisea, ca majoritatea oamenilor. De aceea îşi făurise cu bună ştiintă o viaţă plină de complicaţii şi drame. Fiecare vrea neapărat să i se întâmple ceva; aşa se explică cele mai multe dintre legăturile omeneşti.” (Albert Camus)
Securitate financiara
Un alt motiv pentru care oamenii intra in relatii e securitatea financiara.
S-a dovedit ca o persoana singura are nevoie de mai putini bani decat o persoana in cuplu( impartim venitul pe cap de membru al familiei). Cand ai intemeiat o familie si mai ai si copii, nu mai poti sa ii spui sefului sa se duca naibii, nu mai poti sa fii o persoana rebela, nu mai poti sa iti risti veniturile incercand sa fii antreprenor, sa faci afaceri sa risti totul pentru a-ti atinge cele mai nebune visuri. ( valabil si pentru barbati si pentru femei)
Acum banii care sunt la comun trebuie investiti in camin, in termopane, in mobile, in copii. Paradoxul e ca neriscand nimic si neavand afacerea ta, banii vor fi mai putini si calitatea vietii intregii familii va scadea.
Din observatiile mele, de multe ori aici femeile sunt de invinuit de cele mai multe ori. Pentru ca ele isi doresc binele familiei si incearca sa atraga majoritatea resurselor inspre imbunatatirea caminului.
Pune o femeie sa aleaga intre investitia intr-o afacere riscanta si o bucatarie noua si spune-mi si mie ce a ales. Nu generalizez. Cunosc femei geniale care bat barbatii la fundul gol cand vine vorba de afaceri, investitii strategice si disciplina financiara. Insa mecanismul psihologic al unei femei este construit pentru a asigura siguranta, confortul si stabilitatea familiei si al copiilor pe termen scurt.
Asa ca daca astepti stabilitate financiara si o calitate a vieti mai buna intemeind o familie si gandindu-te ca veti avea mai multi bani, mai gandeste-te odata.
Iubire, sustinere, sa stii ca te poti baza pe cineva cand ai nevoie
Daca avem sansa sa ne nastem intr-o familie in care am fost iubiti stim ce inseamna iubirea, cum se simte iubirea, ce insemana o imbratisare, afectiune, iubirea neconditionata atunci vom stii sa oferim sis a cerem acelasi lucru in relatie.
Desi intr-o relatie de cuplu sanatoasa vei avea parte de ele, nu cere partenerului sa fie ca mama sau ca tata. Asa cum ai primit vestea proasta ca Mos Craciun un exista, iubire ca aia de parinti nu vei mai intalni.
Pentru ca intr-o relatie de cuplu este amestecata cu iubirea sufleteasca, spirituala( cea pe care au oferit-o parintiI) si partea de animal din noi cu gelozie, posesivitate, atractie sexuala. Nu o sa mai ai parte de iubirea aia neconditionata si pur spirituala ci trebuie sa iti asumi rolul de adult si sa iti asumi responsabilitatea asta de care tot auzi.
CRESTI. Maturizeaza-te si tine minte: Intr-o relatie de cuplu partanerii nu sunt acolo pentru a se face fericiti unul pe altul ci pentru a-si amplifica puterea unul la altul.
Buun. Am vazut modelul bunicii mele. In partea a doua vom vedea modelul meu de relatie intre un barbat si o femeie de calitate.
Articol scris de Pera Novacovici