Pana Nu Te Respecti Pe Tine, Nu Vei Fi Respectat De Ceilalti – Arta Seductiei

Pana nu te respecti pe tine, nu vei fi respectat de ceilalti

respect-yourself-button-0220

Doreşti să obţii o promovare…Cauţi un job care să îţi placă…Visezi să întâlneşti fete frumoase şi să fie impresionate de tine…Ţi-ar plăcea să te simţi în largul tău peste tot, ca şi prietenul vostru Bogdan, care „reuşeşte întotdeauna să se înconjoare de oameni oriunde ar fi”…Îţi doreşti să te simţi mai bine în corpul tău, să ai o anumită asupra propriei stări de sănătate…

În toate aceste domenii şi în multe altele, o bună imagine de sine – astfel spus, capacitatea de a te vedea corect – este condiţia primordială a reuşitei şi succesului. Mulţi greşesc pentru că nu lucrează la acest capitol – care pentru mine este unul dintre cele mai importante – şi vor să realizeze ceva, sărind peste acest capitol, şi nu pot.

Cum poţi să convingi pe cineva de valoarea ta, dacă nici tu însuşi nu crezi în ea? Cât despre rezultat, acesta nu va fi durabil decât doar dacă ai fost cinstit cu ceilalţi şi nu i-ai minţit în ceea ce te priveşte.

Cum se crează imaginea de sine

Adesea, această imagine este falsificată de sentimentele negative pe care le cultivi în ceea ce te priveşte. Probabil că accepţi cu greu criticile celorlalţi şi te simţi rănit şi „diminuat” de cel mai mic reproş. „Cum poate să-mi spună aşa ceva!? Ce umilinţă! etc.”
Ceea ce nu conştientizezi este că, în cea mai mare parte a timpului, gândeşti despre tine însuşi lucruri mult mai rele.
Îţi alimentezi continuu fabrica de imagini mentale: aceste imagini sunt mai periculoase şi mai nocive decât toate criticile prietenilor şi ale duşmanilor la un loc.
Căci felul în care te percep ceilalţi este reflectarea exactă a modului în care te percepi pe tine însuţi. Aceasta face parte din imaginea de sine. Înţelegi, deci importanta pe care o are aceasta şi cât de regretabil ar fi să laşi pe „mâna” diverselor tale emoţii sarcina de a decide.

Cine sunt de fapt: ceea ce cred despre mine sau ce arăt?

Imaginea pe care o avem despre noi înşine şi aceea pe care o arătăm celorlalţi nu coincid în mod necesar. Aceasta este sursa multor probleme. Cu o aparenţă frumoasă, dacă eşti bun actor, poţi crea o iluzie pentru un timp; însă aceasta nu va dura, deoarece conflictul interior va fi perceptibil în exterior.
Având o imagine bună de sine, îţi vei creşte considerabil şansele de a duce la bun sfârşit proiectele. În caz de eşec ea te protejează de orice descurajare excesivă şi îţi permite să o iei de la capăt cu forţa experienţei…Cel ce nu se preţuieşte pe sine, nu poate spera să fie stimat de ceilalţi.

a) Importanta anturajului
Prin această înţelegem: părinţii, familia în ansamblul său, prietenii, mediul şcolar etc.

Fiul meu va fi medic

Familia ta a avut rolul ei: părinţii, fraţii şi surorile…cu părţile lor bune şi rele, cu problemele familiale, cu blocajele fiecăruia, care au interferat cu viziunea ta asupra lucrurilor şi de la care pornind ţi-ai format propria judecată. Chiar de la cea mai fragedă vârsta a început să se formeze viitoarea ta imagine. Până şi părinţii şi-au făcut o imagine despre tine, mai înainte chiar de a ta naşte: „Sunt sigur că el (sau ea) va fi aşa sau aşa…Mi-ar plăcea ca fiul meu să fie medic sau pictor…că fica mea să fie artistă ca mine…”

Prin urmare, ţi-ai creat despre tine intui un fel de hartă mentală: „Sunt aşa, apreciez acest lucru sau îl detest, ştiu…, nu ştiu…, sunt incapabil să fac asta…, ficatul meu va fi mereu sensibil etc”. Însă nu ai fost singurul care a contribuit la această imagine pe care ţi-ai făcut-o despre propria persoană: ea corespunde, de asemenea, cu ceea ce apropiaţii cred despre tine, cu felul în care ei vă percep şi cu imaginea pe care ţi-o retransmit. Chiar dacă ai fost conştient sau nu de acest fapt, aceasta este tipul de informaţie care ai primit-o în proporţie de 100% ! Gândurile secrete ale părinţilor, mai ales dacă sunt însoţite de emoţii (bucurie, plăcere, teamă, anxietate…) influenţează mult mai puternic creierul unui copil decât cele mai bine intenţionate discursuri.

„După tot ce am făcut pentru tine”

Acesta este valabil şi în sens negativ: nu toţi copii sunt doriţi, iar repercusiunile pot fi grave în cazul unui copil care a auzit repetându-se toată copilăria că a fost „o povară”, că nu a fost ales, că nu a fost dorit, că „trebuie să fie recunoscător pentru tot ce s-a făcut pentru el în ciuda acestui fapt” etc. Ca şi cum copilul ar trebui să se simtă vinovat că a venit pe lume!
Dacă ţi s-a întâmplat aşa ceva să nu te miri că te simţi respins, „incapabil de a iubi” şi de a fi iubit, nedorit peste tot. Numai că problema nu vine de la tine, chiar dacă continui să alimentezi. SOLUŢIA, în schimb, îţi aparţine !

Mediul: corespund cu imaginea mea socială?

Mediul social în mijlocul căruia ai evoluat din copilărie şi ale cărui reguli le-ai adoptat, chiar fără să îţi dai seama, nu te-a lăsat indiferent; aceasta a contribuit la crearea unei anumite imagini „sociale” de care este, uneori, dificil să ne disociem. Cu siguranţă că ai cunoscut copii privilegiati care „au totul” fără să facă niciun efort pentru asta: ei nu profita întotdeauna, fiind convinşi, în sinea lor, că viaţa va continua să le îndeplinească şi cea mai mică dorinţă. Acesta este cazul în care imaginea de sine, imperfectă, se rezumă la o reflectare a poziţiei sociale a părinţilor. De aceea, destul de des, reuşita nu este o continuare logică.

La polul opus, există cazurile în care copilul care a crescut în condiţii dificile şi-a format caracterul. Ex: Rockefeller, care a pornit de la nimic, Henry Ford sau atâţia alţii: ei şi-au creat despre ei imaginea omului care nu renunţa la visul său, oricare ar fi acesta, şi au reuşit ! Defavorabil la început, mediul lor de viaţa s-a dovedit a fi un ajutor puternic.

Alţii, cel mai adesea, se mulţumesc să creadă că nu vor reuşi NICIODATĂ, că „nu merită efortul să încerci!?”: Ahhhh!! Dacă aş fi fost la fel de bogat ca şi X, cu siguranţă aş fi reuşit ! Dar s-au născut într-un mediu defavorizat şi cred că acolo vor rămâne pentru toată viaţa: ceea ce se întâmplă deseori!

Opinia educatorilor: o problemă de mare importanţă

Educaţia, în strânsă legătură cu mediul social şi cu atmosfera generală, a contribuit din plin la formarea concepţiei tale despre viaţă şi despre propria persoană.
Însă este de ajuns un învăţător nepriceput, pentru că imaginea de sine a unui copil mic, în plină formare, să fie perturbată pentru mult timp, poate pentru totdeauna, dacă el nu face nimic pentru a o modifica. Toţi am cunoscut copii care, la numai 7 ani, deja nu mai cred în ei înşişi pentru că au fost convinşi, încă de la debutul lor în viaţă, că nu valorează nimic, că sunt decât golani, incapabili să-şi urmeze studiile etc. Acesta este un comportament aberant din partea educatorilor care astfel ruinează viaţa copiilor care le-au fost încredinţaţi spre a fi îndrumaţi şi încurajaţi.

Dimpotrivă, un învăţător care îşi cunoaşte meseria îl poate face pe un copil să aibă o imagine de sine favorabilă. Adeseori, sunt de ajuns câteva încurajări.
Regula ar trebui să fie următoarea: este mai bine să subliniezi reuşitele, succesele, eforturile în sensul bun, decât să vânezi fără încetare cele mai mici greşeli.
Vedeţi ceea ce este pozitiv într-un copil şi el se va manifesta în acest sens: acesta este tendinţa să profundă, dacă este susţinut. Un copil crede în el, în mod spontan, dacă educatorii săi nu se încăpăţânează să-i demonstreze că nu are dreptate !

În această ordine de idei, deseori părinţii „adăugă” câteva ceva: câţi nu sunt mulţumiţi niciodată de rezultatele şcolare ale copiilor şi continuă să-i hărţuiască pentru a obţine rezultate şi mai bune. Descurajat, copilul sfârşeşte prin a trage concluzia că nu valorează nimic şi abandonează această luptă în zadar, convins că problema vine de la el. Ajuns la vârsta adultă, copilul risca să se comporte în acelaşi mod şi să nu îndrăznească niciodată să întreprindă nimic ieşit din comun de teamă eşecului care i se crede sortit pentru totdeauna (Ed. Jouvence: L’enfant timide (Copilul timid) de Marie France Muller – o carte care o recomand ))

clip image002 Eu sunt ceea ce cred

Trebuie subliniat că, în ciuda a tot ce s-a întâmplat, principalul actor al vieţii tale şi a ceea ce crezi, eşti TU. TU eşti cel care alege, acceptă sau respinge ideile, credinţele, emoţiile care vă controlează viaţa, TU iei propriile decizii !!!

Nimic nu este imuabil (permanent)

Imaginea de sine pe care ţi-ai format-o începând din copilărie poate fi repusă în discuţie în fiecare zi, reexaminata şi modificată. Ea nu este imuabilă, deşi deseori pare a fi aşa, deoarece refuzăm să facem efortul de a o schimba. Este mult mai uşor să rămâi la constatările stabilite dintotdeauna, cele mai multe dintre ele negative: „Sunt zero la mate, asta e!”, „Sunt incapabil să reuşesc orice ar fi: întotdeauna am eşuat şi nu am noroc!”, Nimeni nu mă iubeşte pentru că sunt timid!”, „Nu am nici un fel de personalitate!” etc.

Cu toate astea, este posibil ca, zi după zi, să modificaţi totul în sensul pe care doreşti să-l dai vieţii tale.
La sfârşitul acestui articol am să postez câteva exerciţii care o să vă ajute să vă modificaţi viziunea despre propria persoană. Şi nu sunt deloc dificile.

Interpretarea evenimentelor

În viaţă, totul trece prin filtrul convingerilor tale. Nimic nu este considerat pur şi simplu ca atare: aici este problema.
Eşti convins că eşti talentat la desen? Nimeni şi nimic nu vă va putea convinge de contrariu şi totul va fi interpretat prin prisma acestei idei.
Ceilalţi vă încurajează? Săriţi de bucurie la confirmarea talentului tău. Ceilalţi încearcă să sublinieze faptul că poate ai avea nevoie de cursuri de perfecţionare? Două idei vin imediat în minte: interlocutorul tău îţi recunoaşte talentul şi îl încurajează sau, dimpotrivă, acesta nu se pricepe deloc şi nu trebuie să ţineţi cont de parerea lui.

Şi în sens negativ funcţionează la fel. Eşti convins de incapacitatea ta de a învăţa orice ar fi („Eu sunt un intelectual! Nu sunt făcut pentru studiu!”)? Chiar dacă acest lucru este fals, rişti să nu profiţi niciodată de oportunităţile pe care ţi le oferă persoanele care cred despre tine contrariul.

Ştiţi cu siguranţă că subconştientul tău îţi materializează convingerile: ceea ce crezi despre ţine aceasta vei deveni mai devreme sau mai târziu. Din fericire, dar şi din nefericire, omul nu ştie cum funcţionează propriul creier; astfel că, în cea mai mare parte a timpului, este incapabil să rămână logic faţă de sine însuşi şi multiplica imaginile pe care şi le-a creat despre sine, dându-şi, involuntar, câteva şanse să scape de propriile previziuni sumbre.

Stimă faţă de sine

Este evident că nu poţi stima ce critici fără încetare ! Propria imagine este mai degrabă negativă, plină de reproşuri, de regrete, de lipsuri, de frustrări de orice natură? Nu îţi imaginezi cum ai putea simţi cât de cât puţină stima în ceea ce te priveşte. De altfel, această idee nu ţi-a venit niciodată ! Gândeşti pozitiv în ceea ce te priveşte?

Învaţă să te evaluezi corect

Este foarte important să te autoevaluezi corect. Să te încrezi în calităţile pe care nu le ai poate fi la fel de dezavantajos ca şi faptul că nu şti să îţi recunoşti aptitudinile reale si punctele forţe.

Fără falsă modestie ! De asemenea, fără orgoliu deplasat !

Învăţaţi să vă examinaţi cu o oarecare distanţare, ca şi cum vă observaţi din exterior: reprezentarea ta va fi mai clară, mai puţin deformată, mai corectă.
Nu emite judecaţi în ceea ce te priveşte, nu eşti la tribunal – căută să şti cine eşti cu adevărat, în ciuda hipnozei deformate sub influenţa căreia aţi crescut şi v-aţi petrecut cea mai mare parte din viaţă, până în prezent !

Pur şi simplu, scopul este de a te examina corect, fără critici.

Nimeni nu este perfect; deci, fără perfecţionism: trebuie să te îmbunătăţeşti, să faci progrese, nu să devii perfect.

Viaţa este o călătorie pe parcursul căreia este important să-i acceptaţi pe ceilalţi şi să te accepţi pe tine însuţi aşa cum eşti. Este posibil să nu aprobaţi conduita celorlalţi sau pe cea proprie, totuşi a face reproşuri altora sau ţie însuţi nu serveşte la nimic.

Nu contează decât experienţa acumulată. Deci, nu vă reproşaţi nimic, nu vă devalorizaţi: apreciaţi drumul parcurs şi ce aţi învăţat. Dacă eşti pe care le a citi acest articol, drumul tău te-a adus aici: mulţumit pentru ceea ce viaţă te-a învăţat, pentru ceea ce a făcut din tine. Continuă drumul cu optimism şi zâmbetul pe buze.

Acesta este preţul pentru stima de sine. Vei obţine cu atât mai multă preţuire cu cât lucrezi mai mult la perfecţionarea proprie persoane. Senzaţia de a te remodela pe tine însuţi este entuziasmanta şi sentimentul de libertate, de a vă lua, în sfârşit, viaţa în propriile mâini merită eforturile pe care le necesită aceasta „reforma”.

Acum vine partea interesantă, în care va autoexaminati.

Eşti singur în faţa acestui articol. Singur în fata foii de hârtie. Astfel, nu îţi poţi permite nici un subterfugiu, fi cinstit şi daţi silinţa să fi cât mai obiectiv. Nu te vei minţi decât pe tine însuţi !

Am încredere în mine?
Răspunde cinstit la întrebările acestui test, ele au scopul de a te ajuta să „pui punctul pe i” în ceea ce priveşte capacitatea de a te afirma în faţa celorlalţi, care depinde mult de gradul de încredere pe care ţi-o acorzi ţie însuţi.

Răspunsuri DA sau NU.
1) Ai tendinţa de a urma mai curând părerea altora?
2) Poţi să iei singur(a) o decizie şi să o respecţi?
3) Te poţi adresa unui necunoscut de pe stradă?
4) Ţi s-a întâmplat să cumperi lucruri care nu ai nevoie cu adevărat pentru a nu-l supăra pe vânzător?
5) Îndrăzneşti să ceri prietenilor să îţi facă un serviciu?
6) Ai tendinţa să îţi stăpâneşti emoţiile pentru a nu risca o scenă sau o dispută?
7) Eşti capabil să răspunzi „NU” la o cerere care te plictiseşte?
8) Şti să te pui în valoare?
9) Şti să îţi aperi punctul de vedere?
10) Îţi recunoşti talentele specifice?
11) Şti să răspunzi când ţi se fac complimente?
12) Eşti capabil să-i spui să tacă unuia care vorbeşte cu voce tare în timpul unui spectacol sau a unei conferinţe?

Punctaj
Numără un punct dacă ai răspuns:
DĂ la întrebările 2-3-5-7-8-9-10-11-12
NU la întrebările 1-4-6

Dacă ai 10 puncte sau mai mult: şti să te afirmi în orice situaţie şi cu siguranţă nu îţi lipseşte încrederea în tine. Deci, trimite acest link unui prieten sigur va avea nevoie.

Dacă ai totalizat între 6 şi 9 puncte: faci dovada unei încrederi în sine destul de bună, dar nu îndrăzneşti întotdeauna să îţi valorizezi punctul de vedere. Practici exerciţiile din acest articol: care te vor ajuta.

 

Ai mai puţin de 5 puncte: lipsa încrederii în sine şi în posibilităţile proprii este un obstacol permanent. Citirea acestui articol este pe deplin justificată ! După câteva săptămâni fă din nou acest test: nu te vei mai recunoaşte!

Eşti uşor de intimidat?
Răspunde cinstit la întrebările de mai jos; ele te vor ajuta să pui punctul pe i în ceea ce te priveşte.

Răspunsuri DA sau NU.
1) În societate te simţi, în general, în largul tău?
2) Ţi s-a întâmplat să eziţi înainte de a telefona cuiva?
3) Ţi s-a întâmplat să te întorci de la jumătatea drumului fără să fi făcut lucrul pentru care ai plecat?
4) Îndrăzneşti să îţi plăteşti ziarul sau pâinea cu o hârtie de 50 de lei?
5) Îndrăzneşti să ceri monede unui vânzător pentru a-ţi plăti parcarea?
6) Regreţi că ai cumpărat un produs: îndrăzneşti să ceri să îţi fie schimbat sau să ţi se dea banii înapoi?
7) Ţi s-a întâmplat să te balbai?
8) Ai întârziat la o reuniune, la un spectacol etc. Intri relaxat?
9) Sau preferi să renunţi?
10) Roşeşti frecvent?
11) Îţi pierzi uşor argumentele în fata anumitor persoane sau în anumite situaţii?
12) La reuniuni faceţi în aşa fel încât să rămâi un simplu spectator?
13) Te simţi în largul tău în compania unor persoane de aceeaşi vârstă?
14) Eşti uşor(a) de abordat?
15)Ai încredere în tine?
16) Ai tendinţa să întorci privirea când eşti privit?
17) Nu ai înţeles o glumă; râzi, totuşi?
18) Simţi nevoia să ai mereu ceva în mână când eşti în public?

Punctaj:
Numără un punct dacă ai răspuns:
DĂ la întrebările: 1-4-5-6-8-13-14-15
NU la întrebările: 2-3-7-9-10-11-12-16-17-18

Dacă ai obţinut mai mult de 12 puncte: Cu siguranţă nu te numeri printre adevăraţii timizi, chiar dacă totalul se apropie mai mult de 12 decât de 18! Ai încredere în tine şi nu te laşi uşor impresionat(a).

Dacă ai obţinut între 6 şi 12 puncte: Cu siguranţă îţi complici adesea viaţa din cauza reacţiilor de timiditate: trebuie să schimbi acest fapt !

 

Dacă ai obţinut mai puţin de 6 puncte: Eşti sigur(a) că te-ai evaluat cu obiectivitate? Dacă aşa stau lucrurile, timiditatea şi lipsa de încredere în sine îţi paralizează inutil şi multe uşi ţi se închid, în ciuda eforturilor tale. Urmează diferite exerciţii din acest articol sau de pe internet: pot afirma cu siguranţă că în curând vei constata în ce măsură te-ai schimbat! Succes, şi mai ales: Perseveraţi!

Cât de mult mă stimez pe mine însumi?
Răspunde la întrebările acestui test încercuie litera corespunzătoare răspunsului ales.

1) Eşti cu prietenii şi conversaţia decurge bine, iar fiecare se exprima asupra unei probleme în litigiu. Părerea ta diferă de a celorlalţi. Cu toate acestea, crezi că ai dreptate şi ţi să te exprimi [d] sau taci de teamă că vei părea ridicol [b]

2) Îndrăzneşti să încerci să înveţi singur ceva nou, de exemplu un meşteşug artizanal [a] , sau simţi nevoia să fi susţinut de către un „specialist” [c]

3) În timpul unei dezbateri sau al unei conferinţe îndrăzneşti să iei spontan cuvântul pentru a-ţi spune părerea asupra subiectului tratat [a] sau nu iei în considerare această variantă pentru nimic în lume, fiind convins de ignoranţa ta [b]

4) Ai fost invitată(a) la un restaurant la modă şi ai avut mare grijă de ţinuta ta. Te simţi mândru(a) de privirile cu care eşti întâmpinat(a) la sosire [d] , sau te întrebi dacă nu cumva este ceva în neregulă la ţinuta ta [b] ?

5) Tocmai ai întâlnit bărbatul sau femeia vieţii tale. El (sau ea) te complimentează în ceea ce priveşte spiritul său cunoştinţele tale sau orice altceva. Îţi place să ţi se recunoască meritele şi să fi apreciat [a] . Te gândeşti că a spus aşa doar pentru a te simţi flatat(a) [c] .

6) Şeful tău îţi propune o creştere de salariu sau o promovare la care nu te aştepţi. Prima ta reacţie este să te întrebi ce ascunde acest fapt [b] . Sau te feliciţi pentru rezultatul bun, rod al efortului tău [a] .

7) Rostiţi, uneori, una sau alta dintre aceste fraze:
– Nu voi reuşi niciodată!
– Nu sunt destul de înzestrat pentru asta.
– Nu sunt destul de inteligent.
– Sunt prea urât(a) că ea/el să mă remarce.
– Oricum nu am noroc şi nu îmi reuşeşte nimic niciodată.
– Ah, dacă aş fi fost bogat, puternic şi frumos…
– Părerea mea? Vrei să râzi de mine! Nu mă pricep suficient.
– Nu merită efortul de a încerca: este o cauză pierdută din start.
– Doreşti cu adevărat să îţi fiu partener? Sigur vrei asta? Şti, eu nu sunt prea sigur că pot face această afacere…
(notează [c] pentru fiecare frază în care te-ai recunoscut)

8) Te recunoşti în aceste fraze:
– Voi merge oricum: cine nu risca nu câştigă.
– Da, cred că pot să o fac.
– Sunt foarte mulţumit de munca mea de azi.
– Mă simt foarte în formă în seara aceasta…
– Aceasta ţinută mă pune într-adevăr în valoare!
– Acest post mi-ar conveni perfect: practic, sunt sigur că îl voi obţine!
– Am mult noroc în viaţă şi, în general, mă descurc foarte bine în ciuda dificultăţilor. De altfel, mai mult am câştigat decât am pierdut…
– Da, mă simt întru totul capabil să-mi asum această responsabilitate.
– De fapt, sunt destul de abil şi priceput în mai multe domenii.
(daţi un [a] pentru fiecare frază în care te recunoşti)

Punctaj:
Adună d-urile şi a-urile obţinute şi numără câte un punct pentru fiecare literă. Fă acelaşi lucru pentru b-uri şi c-uri şi scade câte un punct pentru fiecare literă.
Calculează apoi rezultatul răspunsurilor tale.

De la 12 la 15 puncte: nu există nicio îndoială asupra stimei pe care ţi-o porţi. Eşti sigur(a) că ai răspuns cu onestitate? Trebuie să şti, totuşi, că trebuie să te reexaminezi din timp în timp, ceea ce nu înseamnă să te îndoieşti de tine.

De la 8 la 11 puncte: încrederea în tine este destul de bună şi şti să îţi recunoşti calităţile, ceea ce este foarte important în viaţă. Lucrează în continuare asupra punctelor slabe pentru a rămâne sigur(a) de tine în orice situaţie.

De la 1 la 7 puncte: ai tot interesul să abordezi cu determinare tehnicile propuse. Beneficiile nu vor întârzia câtuşi de puţin!

De la 0 la -5 puncte: aici, este sigur, ai o problemă şi imaginea de sine a avut mult de suferit. Trebuie să îţi recâştigi un minim de stimă faţă de propria persoană, astfel situaţia va rămâne foarte precară. Dacă nu vei învăţa să te stimezi, de ce ar face-o ceilalţi?

 

Sub -6: fie ai înnegrit tabloul din distracţie (de ce?), fie această cifră corespunde unei triste realităţi. Inutil să insist asupra necesităţii de a face ceva: deja ai înţeles acest lucru. Cel puţin spune-ţi că nu poţi cădea mai jos. O lovitură zdravănă de picior în spate te va reduce la suprafaţă! Curaj!

Exerciţiu:

Fă lista calităţilor şi defectelor tale !

Simplu? Nu-i chiar aşa. Acordă-ţi, în acest scop, mai multe şedinţe: nu închide prea repede acest dosar.

În fiecare zi, un moment doar pentru tine

Asta te va ajuta să te relaxezi, pentru că toate ideile geniale vin atunci când mintea e relaxată: Ex: Newton a avut ideea de a studia gravitaţia după ce i-a picat un măr în cap. Da el ce făcea? El se relaxă sub un măr. Să nu am înţelegeţi greşit, trebuie să munceşti apoi să te relaxezi. Nu doar să te relaxezi. Mintea procesează informaţiile şi le asimilează atunci când tu te relaxezi sau în somn. Aşa că orice faceţi nu uitaţi să vă şi relaxaţi!

Aspecte negative: în general, eu sunt…
egoist, vanitos, sfios, calculat, apatic, răzbunător, inconstant, iritabil, depresiv, angoasat, autoritar, prea emotiv, vinovat, cinic, infantil, ipocrit, indiferent, ironic, maniac, leneş, suspicios, ranchiunos, invidios, orgolios, timid, gelos, agresiv, influenţabil, dominator, nerăbdător, iresponsabil, impulsiv, ţâfnos, mincinos, dezinvolt, indecis, rece, inhibat, îngrijorat, zeflemist, nervos, intolerant, incapabil de a iubi, încurca lume, coleric, fricos, slab, hiperactiv, las, prea rigid, neîncrezător, totdeauna trist, agitat, avar, brutal, hoţ, fără scrupule, încăpăţânat, ostil, nu prea de încredere, posesiv, nedelicat, nonşalant, fără voinţă, neperseverent, emfatic.

Aspecte pozitive: mai degrabă, eu sunt…
simpatic, gentil, amabil, amical, activ, optimist, zâmbăreţ, generos, artist, curajos, mă simt bine în pielea mea, serviabil, inteligent, capabil, liniştit, echilibrat, în largul meu peste tot, abil, flexibil, înţelept, serios, energic, prevenitor, sincer, calm, tolerant, fidel, muncitor, înţelegător, fidel, muncitor, înţelegător, responsabil, altruist, întreprinzător, binevoitor, respectuos cu ceilalţi, sigur pe mine, cultivat, eficient, iubitor, drept, sensibil la frumuseţe, discret, prevăzător, cumpătat, ordonat, diplomat, chibzuit, de încredere, perseverent, mulţumit de mine, delicat, bucuros, călduros, modest, imaginativ, stabil, onest, hotărât, voluntar, mândru de mine, conciliant, ne ranchiunos, prevenitor, convingător, loial, prudent, entuziast, intuitiv, dinamic, spontan.

Acum după ce aţi făcut această listă cu calitatiile şi defectele trebuie să şti că defectele trebuie diminuate, acceptate sau excluse cu totul (unele), iar calităţile trebuiesc dezvoltate şi puse în evidenţă. Ca să elimini complet un defect sau să întăreşti o calitate îţi trebuie antrenament şi fără să încerci şi să greşeşti nu ai cum să înveţi ! Aşa că încearcă, greşeşte, învăţa, mergi mai departe !

Era un exerciţiu de autosugestie în care închizi ochii şi te imaginezi pe tine cum ai vrea să fi şi să te porţi cu ceilalţi din jurul tău. Reacţia pe care o au ceilalţi, respectul pe care îl ai din partea lor. Persoana pe care o vizualizezi e persoana care trebuie să fi ca să te simţi bine în propria ta piele.

Aspectul tău fizic

În toate articolele citite ai văzut că este foarte important şi capitolul ăsta. Pentru că dacă arăţi bine îţi creşte şi încrederea în tine. Pentru că face parte din imaginea ta: corpul, aspectul tău general, ceea ce crezi despre acesta, precum şi modul în care te percep ceilalţi. Examinează totul: ceea ce îţi place şi ceea ce nu îţi place. Gândeşte-te la ce poate fi ameliorat (şi nu mă refer la chirurgie estetică !) Notaţi cu un + ce este pozitiv şi cu un – ce este ţi se pare negativ.

– talie (mică, medie, mare)
– corpolenţa(gras, slab)
– păr
– zâmbet
– aspect îngrijit
– dinţi
– ţinuta
– privire
– nu-i rău deloc
– ten
– piele
– stare de sănătate
– îmbrăcăminte
– mers
– zâmbet
– voce
etc

Îţi place propriul corp? Şti să-l îmbraci? Să-l îngrijeşti? Sau acest lucru nu te preocupă decât foarte puţin? Crezi că poţi ameliora acest aspect at tău? Doreşti acest lucru? De ce?
Notează toate elementele cu precizie.
Acest exerciţiu va ajuta să vă daţi seama ce trebuie să îmbunătăţiţi şi ce trebuie să amelioraţi, la fel ca şi la defecte şi calităţi.

Învaţă să te vezi aşa cum vrei să fi !

Una dintre metodele cele mai eficiente care îţi permit să operezi rapid aceasta transformare este autosugestia bine condusă şi bine înţeleasă. Citiţi mai multe despre autosugestie…
Că autosugestia să funcţioneze, este esenţial să ancorezi în profunzime certitudinea rezultatului viitor, care există deja, că o sămânţă care şi-a început germinaţia subterană, deşi planta nu a apărut încă la suprafaţă. Dacă ai reuşit să implementezi în ţine această certitudine, vei simţi în mod natural bucuria şi emoţia necesare întregului proces.

Modifică-ţi dialogul interior

Faceţi ce face orice bun grădinar: smulgeţi fără regret copacii şi plantele pe care nu le mai doriţi şi înlocuiţi-le cu acelea ale căror fructe le-ai dorit dintotdeauna, fără a fi făcut vreodată ceea ce trebuia să le obţii.
Dialogul interior este esenţial: trebuie să îi acorzi multă atenţie pe o perioadă îndelungată. Şi asta deoarece la acest nivel se repetă, de mii de ori pe zi, programarea defectuoasă care îţi ruinează atât de bine viaţa. Şi încă foarte mulţi ani ! Rădăcinile pătrund foarte adânc şi doar printr-o supraveghere constantă vei putea să le smulgi.

Gândeşte-te la un animal căruia i s-a permis să aibă obiceiuri proaste când era mic. De exemplu i-ai permis primului tău câine să îţi „mofleie” încheieturile mâinilor în timpul jocurilor sale inofensive. Dar acum, el are unul sau doi ani, cântăreşte 55kg….şi îşi continua jocul „inofensiv”! Încheieturile tale plătesc preţul şi culeg fructele dresajului incorect. Sunt necesare mult timp şi multă răbdare pentru a corecta un asemenea defect…La fel se întâmplă şi în cazul tău !

Reciteşte calităţile, defectele, ce trebuie să schimbi, ce trebuie să înlături, ce trebuie să perfecţionezi.

Cum un dialog negativ cu tine însuţi, în momentul acela gândeşte STOP ! şi reia totul în mod diferit.

Înfrunta imaginile legate de teamă

Teama şi îndoială, atâta timp cât rămân în limite rezonabile, sunt, de asemenea, aliaţii tăi.
De îndată ce apar gânduri legate de teamă , modifică-le în sens pozitiv şi imaginează-ţi fericirea de a trăi în siguranţă, înconjurat de cei apropiaţi.

Faceţi-vă respectaţi de ceilalţi

După ce ai început să te simţi mai bine în propria piele, ai început să simţi simpatie faţă de propria persoană. În privinţa ta lucrurile merg mai bine. Totuşi, nu eşti singurul implicat.

Ce greşim mulţi dintre noi (da şi eu am greşit), este că citim, citim, citim şi iar, citim, dar uitam să punem în practică. Aşa că după ce aţi citit acest articol puneţi în aplicare, pentru că nu o să regretaţi, o să aveţi numai de câştigat !

Mi-a luat ceva vreme să pot să scriu aşa ceva şi să gândesc aşa…
Trebuie doar să vrei, nimic nu e imposibil dacă vrei cu adevărat vei avea.

Până nu te pui pe tine la punct şi NU TE RESPECŢI PE TINE, NU O SĂ FI RESPECTAT DE CEILALŢI !

Cu respect
Andi

Seminar video gratuit
5 greseli care distrug atractia instant
Invata cum sa NU mai fii refuzat de femei si sa cunosti USOR genul tau de partenere