Inainte de a porni la drum cu articolul de azi, va reamintesc ca pe 13 august 2010 avem o petrecere la care va asteptam pe toti. Daca data trecuta a fost un ‘all u can drink’, de data asta facem un ‘pool party’ la Island Club / Piscina Apa Nova (Str. Tarmului nr. 9). Nu uitati sa veniti cu costume de baie (haine de schimb), pentru ca pe langa muzica si bautura (ups), avem parte si de balaceala.
Ca sa va inscrieti trebuie sa intrati pe www.party.stepout.ro si sa va treceti datele de contact in formularul din dreapta.
7 trasaturi ale unei persoane implinite
Majoritatea dintre noi este prinsa intr-o cochilie si se zbate sa iasa de acolo. Principala problema este ca nu gasim o directie incotro sa ne indreptam.
Aveam un prieten la un moment dat care ajunsese sa iasa nonstop in oras. Era marti seara, imi suna telefonul. „Nu iesi in club?” „Azi? Nu cred. Nu am iesit in weekend?” „Nu mi-a ajuns, am fost si ieri”
Miercuri la fel, imi suna telefonul. „Iesi azi?” „Am treaba, sunt la birou.” „Exagerezi cu biroul ala!” „Eu cred ca tu exagerezi cu iesitul.”
Joi a iesit de asemenea. Cu altcineva.
Vineri a iesit cu mine. A fost o distractie pe cinste. Sambata am zacut toata ziua. El a iesit din nou.
Ajunsese la performanta sa bata cluburile de 5 ori pe saptamana, numai sa nu ramana singur intre patru pereti. Pe atunci nu intelegeam.
Povestea lui e cu atat mai interesanta, pentru ca, in timp ce discutam cu el imi dadeam seama ca fuge de ceva. De cineva. Fugea de el.
Extremele fac parte din noi. Astazi are o prietena si nu iese decat cu ea. O data la cateva luni, poate. IN rest stau in casa, dupa munca, si se uita la filme pe laptop. Si-a rezolvat problema? Nu cred. Evolutia nu e o prioritate pentru el, prefera o stare vegetativa. E mai comod asa.
Am multi prieteni de genul asta.
„Sita cerne. Valorile raman.” E o vorba de care mi-am adus aminte zilele trecute.
Ce ti-e si cu dezvoltarea asta personala? Care e scopul, de fapt?
Ce se intampla cu momentele din viata noastra? Care e scopul pentru care facem ceea ce facem? Suntem constienti de actiunile (nonactiunile) care ne reprezinta?
In timp mi-am dat seama ca fiecare din noi suntem datori noua insine. Atat de datori incat, atunci cand constientizam asta, ne tremura genunchii. Suntem datori sa ne descoperim pe noi, sa atingem excelenta in ce facem, sa ne cunoastem pe noi inaintea celorlalti. Sa stim din ce material suntem facuti, ce ne face fericiti, cum ajungem acolo.
Fiecare din voi, cei care cititi aceste randuri, ca sa ajungeti la aceasta stare de implinire, trebuie sa aveti mai multe capitole din viata voastra incheiate.
Care e definitia unei persoane implinite? Cum ajungi sa te cunosti pe tine?
1 – Sinceritatea.
Am inceput cu ea, pentru ca o ai sau nu o ai. Fara nu poti pleca la drum. Nici macar nu ai nevoie sa fii o persoana foarte dezvoltata intelectual, foarte experientata, foarte matura, ca sa ai aceasta caracteristica amarata, dar atat de importanta.
Cand esti sincer, nu neaparat fata de ceilalti, cat fata de tine, atunci ai baza de la care poti pleca. 99% din oameni nu sunt sinceri. Se mint. le e frica sa se uite in oglinda. Le e frica sa ramana singuri, cu ei insisi, pentru ca incep sa apara intrebari la care sunt constienti ori ca nu au raspuns, ori ca raspunsul e prea jenant ca sa poarte acea discutie.
Fiind sinceri cu voi insiva puteti evolua mai departe.
2 – Pasiunea
Aici e o cheita pe care multi o uita aruncata in dulap. Cele mai atractive persoane sunt cele pasionate. Pasiunea se substituite de multe ori cu hobbyul de care ti-a fost prea frica sa il iei prea in serios ca sa devina o cariera.
Pasiunea poate fi pentru o femeie frumoasa (motiv pentru care exista acest site, pentru ca este o modalitate sa iti declansezi aceasta latura), poate fi pentru o activitate (pictura, sport, muzica, banii) sau poate fi o energie pur si simplu si sa te reprezinte in tot ceea ce intreprinzi.
Pasiunea o poti considera ca o energie pe care, inainte sa o asimilezi, o gasesti in exterior, in ceea ce te pricepi cel mai bine, in ceea ce te reprezinta cel mai bine sau in directia in care poti evolua cel mai mult.
Oamenii care au pasiune sunt oamenii cei mai atractivi social. Pasiunea o poti desena ca pe un zambet de copil. Cald si pozitiv.
3 – Vitalitate
Odata ce esti sincer si ai pasiune, diferenta dintre mediocru si excelent o face vitalitatea de care dai dovada. De multe ori se poate sa ai vitalitate ca fiind parte din tine, dar de multe ori trebuie sa lucrezi la minusurile din stilul tau de viata ca sa poti atinge un grad acceptabil, care sa te ridice (renuntat la fumat, mese regulate, sport, muzica sau orice gasesti motivational si care iti ridica nivelul de energie).
Exista oameni de succes si exista oameni de exceptie. La oamenii de succes pe care i-am intalnit pana acum vitalitatea era sau nu era foarte vizibila. In schimb, la oamenii de exceptie vitalitatea era evidenta.
Prin vitalitate intelegem forta de munca, puterea de socializare, energia de a tine directia, puterea de concentrare. Puterea de a fi pasionat de persoana ta si ce te reprezinta.
Daca pasiunea este o energie, vitalitatea este recipientul care stocheaza aceasta pasiune. Poti avea doar una din ele, dar doar cu amandoua poti fi complet din punctul energiei de vedere pe termen lung.
Orice exercitiu de mentinere sau crestere a vitalitatii este esential.
4 – Viziune
Ca sa poti reusi in viata, trebuie sa vezi in timp, sa stii ce se ascunde dincolo de zidul din fata ta, sa stii care e scopul din spatele unei actiuni oarecare.
Viziunea ti-o poti antrena, de asemenea. La varste mici nu poti estima ce o sa faci nici macar saptamana viitoare. Pe masura ce capeti experienta si maturitate, poti avea o viziune a lucrurilor. Poti sa incepi acum o actiune cu rezultat peste 3 luni. Mai tarziu poti initia o actiune cu rezultat peste un an, poate.
Maiestria este atunci cand mecanismul din spatele actiunilor tale duc catre niste rezultate pe care tu le poti vedea inaintea oricarei alte persoane, in ciuda faptului ca aceste rezultate le poti obtine, poate, peste 5, 10 sau 15 ani. Si asta in ciuda (sau in pofida) diverselor lucruri care ti se intampla pe parcurs.
Scopul viziunii este sa nu te limiteze la actiunile prezente, cu rezultat imediat.
5 – Identitate
Desi pare un capitol care ar fi trebuit pus mai la baza, de fapt este un aspect de finete pe care il poti obtine tot in timp. Se refera la tot ce te reprezinta si nu te reprezinta si la acceptarea acestor lucruri.
De multe ori regulile sunt facute ca sa nu te dea la o parte de pe drum. Atunci cand ai experienta in spate in x situatii sociale, atunci esti constient de toate lucrurile marunte (sau mari) care iti fac viata delicioasa. Un pahar de vin, o masina, o femeie blonda, un trabuc din Cuba, o cafea dimineata sau un meci de fotbal cu baietii.
Cand ajungi la varste ceva mai inaintate si inca ajungi sa faci lucruri care nu iti plac pentru ca nu stii ca nu iti plac, si repeti procesul de „ce naspa e”, atunci ceva nu e in regula.
A avea identitate, inseamna a spune „NU” atunci cand trebuie sa spui nu si „DA” atunci cand e evident ca trebuie sa spui da.
6 – Actiune
Actiunea se refera la o modalitate constanta de a te pune in situatii sociale in special care sa te impinga de la spate, care sa te faca sa avansezi. Actiunea nu se refera la imaginea a patru pereti, se refera la decizii si la asumarea unor riscuri.
Actiunea se refera la o gandire proactiva, la iesirea la perioade oarecare de timp din zona de confort cu scopul de a inainta, de a iti asuma viziunea pe care o ai, de a-ti asuma esecul sau succesul care ar urma sa vina.
Actiunea se refera si la stiinta de a invata din esecuri. Sau poate ca se refera in special la asta, pentru ca e principala frica ce te indeamna la nonactiune. 80% din persoanele din jurul tau prefera, desi nu sunt constiente de acest lucru, pasivitatea inaintea actiunii de frica esecului. Esecul trebuie imbratisat si privit ca o lectie. Succesul e un drum pavat cu esecuri. Drumul se paveaza cu actiune.
7 – Societate (stil de viata)
Cireasa de pe tort pe care o savureaza o persoana implinita este reprezentata stilul de viata. Omul este o persoana „de turma”. Omul, prin natura lui, are o latura divina. Desocializarea nu reprezinta decat latura dezeificata a omului. Refuzul bunastarii si a integrarii.
Am pus acest capitol pe ultimul loc pentru ca odata rezolvate celelalte sase puncte, stilul de viata vine ca un bonus in intampinarea unei personalitati complete.
Multa teorie, putina actiune.
Cel mai simplu este sa va puneti o intrebare simpla si la care sa raspundeti pe cat de sincer puteti, si nu doar in 2-3 cuvinte sau propozitii. Daca puteti scrie o carte raspunzand la aceasta intrebare, atunci sunteti pe drumul cel bun.
Intrebarea este:
„Cine sunt eu?”
Bafta,
Abel