Am inceput mai de mult timp sa notez cateva idei cu privire la skillul conversational, lucruri observate din practica si furate din teorie.
Daca in privinta atitudinii pe parcursul intregii conversatii intra mai multi factori, cum ar fi: c/f, playfull, KINO, calibrare, frame, congruenta, cel mai mult sperie conversatia in sine. Dorinta fiecaruia este ca dialogul sa fie unul placut, viu, care sa incite si sa faca persoana din fata ta sa doreasca sa continue acea conversatie si cu alte ocazii. Ce am observat, insa, ca totul vine din nonsalanta, lipsa de inhibitii si lipsa fricii de a supara persoana din fata ta. Daca respecti cele 3 elemente atunci vei putea promova o realitate indeajuns de puternica si de atractiva incat sa determini persoana din fata ta sa intre in ea.
C/F – Multa lume e impotriva arogantei. Am intalnit, de la profesori universitari si pana la femei de serviciu, persoane care sa imi afirme ca aroganta este unul dintre cele mai mari defecte ale unui om. Personal am afirmat deseori ca aroganta este doar o recunoastere a propriilor valori si o incredere in propriile forte. Ideal ar fi ca aroganta sa nu depaseasca, totusi, valori prea ridicate, ci doar atata cat sa creeze atractie. Atentie, insa! Aroganta fara acea atitudine funny poate duce la rezultate dezastruoase. Stiu ca in ultima vreme s-a renuntat la termenul de C/F, introdus pentru prima oara de DDA, termen care s-a transformat intr-un cocky and playfull. Mie, personal, mi se pare ca e doar o diferenta de nuanta, atata vreme cat termenul de funny il transpuneam in practica printr-o atitudine playfull.
Dar hai sa descriu, dintr-o viziune proprie, de ce C/F este atat de puternic. V-ati intalnit vreodata cu o persoana care sa para nice, increzatoare si foarte nonsalanta si care, la un moment dat, sa spuna ceva atat de deplasat incat, in mod normal, ar fi ofensat pe cei din jur? Dar ca atitudinea lui per total a facut ca acea replica sa nu faca altceva decat sa te intrige si sa te faca sa vrei sa intri in acea realitate, sa intelegi sistemul ei de valori, sa vrei sa intri in gratiile acelei persoane?
Atitudinea C/F creeaza atractie si da o valoare foarte mare propriei realitati. Iar persoanele care incearca sa intre in jocul tau, sa intre in realitatea ta, acele persoane sunt cucerite. Esti o persoana atractiva!
Ideea de playfull se intercaleaza foarte mult cu KINO, parerea mea. Viata e o joaca continua. Iar daca tu vei da impresia ca te distrezi la nebunie, indiferent de situatie, atunci vei genera o atractie incat tipele din jurul tau sa le gaseasca irezistibile. Persoanele optimiste au parte de un succes mult mai mare si acesta este un lucru dovedit prin diferite statistici. Daca tu te vei distra, atunci persoanele din jurul tau, uzate psihic de atatea probleme cu care se confrunta zilnic, vor incerca sa aiba bucatica lor de distractie, alaturi de tine. Asta e o idee foarte importanta, pentru ca din considerentul ne jucam, poti obtine rezultate uluitoare.
Ca exemplu concret, la un moment dat eram cu o amica. Intre noi fusese, pana atunci, o relatie platonica prin excelenta. Intr-un moment al meu de nebunie, am inceput sa simulez, alaturi de ea, o intalnire intre doi iubiti. Si ea, impulsionata, a raspuns noului joc. Ea stia ca ne jucam, eu stiam ca ne jucam. Deci nu era nimic serios, de aceea ne permiteam foarte multe lucruri „anormale”. Si, cum skillul meu conversational este unul bun, atunci cand sunt in stare, am dus totul pana la Kclose doar din joaca. Pentru ca joaca de-a intalnirea s-a transformat intr-o intalnire. Si sunt sigur ca, daca as fi dat macar o clipa impresia ca iau lucrurile in serios, m-ar fi respins cu agresivitate. A fost un moment in care am realizat ca absolut toata viata e o joaca. Si ca cei care o iau in serios au de pierdut. E normal sa te gandesti ca, la un moment dat, intervin si momente serioase in viata. DAR TOCMAI AICI ESTE CHEIA. Chiar si acele momente trebuie sa le privesti cu detasarea celui care se joaca. Fii un player in tot ceea ce faci !! Fii un player pana la capat !
Cat despre playfull/KINO, dupa ce am descris ideea de playfull, pot sa afirm ca aceasta merge mana in mana cu atingerea. Atingand o persoana, o deschizi. Ce e foarte important in legatura cu KINO este ideea de naturalete. Trebuie sa dai impresia ca atingand persoanele din jur este un lucru total natural pentru tine si ca face parte integranta din realitatea ta. In felul asta, tipa se simte in siguranta si nu te vede ca pe un ciudat care vrea doar sa o pipaie. KINO este o adevarata arta. Mie imi place sa escalez de la o simpla atingere pe incheieturi sau umeri pana la imbratisari, totul cu o naturalete iesita din comun cateodata (daca poate fi vorba de asa ceva). Playfull KINO ar fi un termen demn de arta seductiei.
Atunci cand vorbesti cu cineva, trebuie sa ai foarte mare grija sa calibrezi persoana respectiva. Daca tipa este low energy si obosita, mai mult ca sigur ca nu ai face o impresie extraordinara ducandu-te la ea si avand o atitudine excesiv C/F. Este foarte important sa ajungi sa cunosti persoana si sa iti permiti sa vorbesti cu ea pe nivelul ei de energie, fara ca acest lucru sa iti afecteze realitatea ta, per total. In sensul ca daca vorbesti cu o persoana low energy, tu fiind inside high energy, nu inseamna ca tu incerci sa intri in realitatea persoanei respective. Poti avea toate celelalte elemente ale atitudinii foarte usor si la ¼ din viteza ta obisnuita. E doar un nou nivel al jocului.
Despre frame pot spune ca denota increderea in tine si in sistemul tau de valori. O persoana care are o incredere netarmuita in ea, este naturala (congruenta) in tot ceea ce face. Increderea are o foarte mare importanta in relatiile cu cei din jur. Poti sa fii as intr-un domeniu si sa fii nesigur pe tine in general si, astfel, sa ai foarte multe de pierdut. Ce conteaza mai mult, IQ-ul sau inteligenta emotionala? Trebuie sa dai intotdeauna impresia ca esti foarte sigur pe tine, chiar si atunci cand esti intr-o situatie oarecum noua. Desi frame-ul intr-o activitate il obtii doar prin repetarea acelei activitati pana nu mai are secrete fata de tine, sunt de parere ca se poate obtine de catre cineva un frame general bun, care sa te scape de foarte multe ori din belele. Ce trebuie tinut minte in legatura cu skillul conversational despre frame, este ca unei persoana care are incredere in ea si care e pozitiva rareori i se vor inchide usi.
Vorbeam mai sus despre frica de a deranja persoana cu care vorbesti printr-un gest oarecare sau printr-un cuvant deplasat. Tipele si oamenii in general urasc asta la un partener de discutie. Si puteti sa ma credeti ca aceasta atitudine oarecum pupincurista se poate mirosi de la o posta. NU trebuie sa iti pese de nimic! Daca dai impresia ca te poti oricand desprinde de interlocutorul tau, atunci ai un avantaj, in ideea ca persoana respectiva se va simti in siguranta si chiar va incerca sa intre in realitatea ta.
Poate ca sunt atati termeni in acest articol incat tind sa polueze mintea cuiva neinitiat, dar simteam nevoia sa descriu atitudinea din timpul unei conversatii defalcand pe bucati cat mai mici. Repetand ce am spus mai sus, totul vine din nonsalanta, lipsa de inhibitii si lipsa fricii de a supara persoana din fata ta.
In legatura cu conversatia in sine, sunt de parere ca un sistem propriu de a duce o discutie natural (foarte important de retinut) iti poate aduce, pe termen lung, mult mai multe avantaje decat atunci cand te bazezi pe anumiti pasi rigizi. Bineinteles ca e foarte bine ca, in momentele de stagnare a unei conversatii, sa ai niste asi in maneca pe care sa ii folosesti in ideea de a antrena un pic interlocutorul pentru o discutie interesanta. Dar, per total, in prezent eu incerc sa imi dezvolt alta latura a skillului conversational.
Un exemplu ar fi un mic fragment de dialog pe care l-am avut zilele trecute cu o pustoaica ce, intr-un final, mi-a recunoscut ca are doar 15 ani, desi eu ii dadusem o varsta de 17-18. Si cum o tachinasem pe seama varstei ei, ea a tinut sa imi precizeze:
„Eu ma simt impacata cu varsta mea si imi place sa traiesc cat mai mult aceasta perioada a vietii mele. Am 15 ani si vreau sa gandesc si sa ma comport ca o fata de 15 ani.”
„Ce ciudat! Eu am 22 si mi-am pierdut foarte multe asemenea perioade din viata mea.”
„Foarte rau”
„Pai tocmai in ideea asta am decis ca o sa ma comport exact ca o persoana de 15 ani. Sa recuperez timpul pierdut.”
„Si cand o sa te comporti ca la 22 de ani?”
„Pai m-am comportat la 15 ani asa.”
Poate ca nu e un exemplu perfect de pus pe hartie, dar, in definitiv, atunci cand comunici cu cineva cuvintele reprezinta doar 7%. Transpuneti acest dialog in mintea voastra pe o atitudine adecvata a mea (descrisa mai sus) si va puteti imagina ce reactie a avut ea. E vorba, iar, de un dialog care escaleaza. Replicile pe care le spune interlocutorul le poti demonta in mintea ta si poti porni, pe acest schelet, o conversatie foarte antrenanta. Si placerea unei conversatii bazata pe spontaneitate si imaginatie debordanta este foarte intensa.
Incercati sa va dezvolvati fluff-talk-ul bazat pe replicile interlocutorului si sa duceti conversatia cat mai departe. Incercati sa va stimulati inteligenta „conversationala”.
Succes
by Abel