OK, stim cum sa agatam o tipa. Stim sa fim C&F, stim cum sa fim the prize, stim cum sa facem push-pull, stim cum sa facem orice fel de close, stim cum sa escalam, stim cum sa demontam orice fel de BS, stim, stim, stim. Am fost putin ironic, fireste, pentru ca marea problema a masculului este urmatoarea: „ce fac daca tipa e insotita?”. Sau „ce fac daca e prietenul ei prin preajma si ma bate?”.
Sau vedem FR-uri de tipul „totul mergea bine, dar a venit prietena ei, a facut misto e mine si am plecat”. Sau „mi s-a parut ca tipul era agresiv si am preferat sa plec, dar ce sa fac data viitoare?”. Sau, preferata mea, „prietenele ei au tras-o dupa ele/i-au spus sa nu stea la discutii cu mine si am ramas ca valiza-n gara”.
Astea sunt situatiile care ies din sfera abordarilor obisnuite si in care toate principiile lui DeAngelo nu te ajuta, pentru ca trebuie sa reactionezi. Si, ca sa vorbim in termeni technici, e o buna ocazie sa fii incongruent. Sau sa fii mai tupeist decat e necesar/prudent.
Inainte de articolul propriu-zis, o sugestie: daca nu stii cum sa reactionezi atunci cand cineva devine agresiv fata de tine, stai departe de fetele insotite de alti baieti. Lumea e plina de idioti si nu stii niciodata peste ce dai. Nu spun ca e obligatoriu sa stii sa te bati (desi poate fi util in unele situatii), cu adevarat important e sa nu te pierzi si sa nu blufezi.
Cea mai frecventa situatie este cea in care „tinta” e insotita de una sau mai multe prietene. Urmatoarea: fata de care esti tu interesat e insotita de un grup mixt. A treia: fata este insotita de un grup de baieti. Important nu e sa stii dinainte ce reactii ai putea starni sau cum sa te comporti in situatia X sau Y, ci sa cunosti unele mecanisme sociale (cele pe care se bazeaza Mystery) si sa stii sa gestionezi orice situatie.
In primul rand, grupul are importanta lui. Daca toti se uita urat la tine, este putin probabil ca fata sa aiba o atitudine diferita. Ei sunt prietenii ei, tu esti un tip pe care nu l-a mai vazut niciodata si care incearca s-o agate. Nu e prea greu de ghicit cine va fi mai important, nu-i asa?
In al doilea rand, nicio fata nu vrea sa para usuratica in fata prietenilor. Deci, daca va imaginati ca totul va merge ca uns in situatia in care cateva perechi de ochi va urmaresc si tu ii ceri numarul de telefon dupa 2 minute, sunt sanse mari sa ai o mica surpriza si sa te-ntrebi de ce naiba te-a refuzat cand totul mergea foarte bine.
In al treilea rand, bunul-simt si politetea te vor ajuta mai mult decat duritatea si atitudinea sfidatoare. Nu evita contactul cu ceilalti din grup, nu fi ingamfat in fata lor si nu cauta sa-i indepartezi.
In al patrulea rand, nu strica sa-i incluzi si pe ei in discutie, in special atunci cand simti o anumita ostilitate din partea lor. Faptul ca X e stresat de prezenta ta si tu esti prietenos cu el poate detensiona atmosfera.
In al cincilea rand, sunt sanse mari sa fii testat la greu. De la intrebari aparent banale la ironii mai mult sau mai putin agresive.
Contrar ideilor vehiculate, o abordare nu difera atat de mult de alte interactiuni din viata de zi cu zi. Pentru ca tot se vorbeste de frame: daca poti sa ai acelasi frame cand abordezi si cand vorbesti cu un cunoscut, esti OK. Daca poti sa ai acelasi frame cand abordezi o fata insotita si cand te afli intr-un grup in care cunosti mai mult de jumatate din persoanele prezente, esti OK. Si aici ajungem la a fi tu insuti, dupa ce ai ajuns sa fii multumit de acest „tu”.
Ce n-au inteles multi este ca exista diferente intre amice si amici. Fa prea mult misto de prietena tipei pe care-ncerci s-o cunosti si vei observa o reactie ostila de la amandoua. Fa misto de unul dintre amicii ei si sunt sanse mari ca ea sa nu se uite urat la tine, ci sa astepte replica lui. Pentru ca este baiat si trebuie sa fie in stare sa reactioneze. In special daca este genul de om cu gura mare (ca tot vorbeam de congruenta).
Vorbeam despre influenta grupului asupra persoanei. Este o mica problema care poate fi inlaturata facand apel la inteligenta tipei. Mie mi-a mers foarte bine cu „Observ ca prietenele tale sunt suparate pe mine… sau pe lume. Cum facem? Le imiti sau le-nveselim putin?”. Nu spun sa vorbiti exact asa, ci sa desprindeti ideea. Mai exista fete in locul carora vorbeste grupul, incercand sa te faca sa pleci. O replica din categoria „Pare ca stie sa vorbeasca, iar tu nu arati a avocat.” va da rezultate.
Nu stau sa detaliez n situatii, spun doar atat: in relatia cu grupul, fii prietenos atunci cand e cazul, ironic atunci cand situatia o cere si agresiv cand n-ai alta solutie.
Fireste, s-ar putea sa fii intampinat cu ostilitate evidenta. Exista multe motive, inclusiv invidia („de ce se duce la ea si nu vine la mine?”), impresiile de dulau („e grupul meu si nu-l accept pe asta in apropiere”), posesivitatea („sunt doar amic cu ele, dar nu-l las pe asta sa le agate”) sau prostia („ma iau de asta doar ca sa ma distrez”). Un lucru pe care sa-l tineti minte intotdeauna: daca prietenii ei nu te plac, este posibil ca ea sa te placa. Lor nu le pasa ca, poate, ea s-ar simti bine cu tine. Iar tine nu-ti pasa ca ei vor sa te vada plecat.
Daca lumea nu te inghite, vei deveni tinta mistourilor. Daca stii cum sa le-ntorci, este posibil sa-i pui cu botul pe labe. NU te angaja in dispute prelungite si de prost-gust. Nu esti acolo ca s-o faci pe clovn-ul sau ca sa castigi concursul „Cine face mai mult misto de proasta calitate”. Altefel spus: daca dai peste prosti, nu cobori la nivelul lor. In momentul in care unul face o gluma deplasata, nu raspunzi provocarii.
Mi s-a intamplat ca unul sa faca o gluma cu referire la maica-mea. Toata privirile erau atintite asupra mea. Primul impuls a fost sa-i sparg fata. M-am abtinut si l-am intrebat daca nu crede ca ne-am imprietenit mai repede decat e prudent (accentuand „prudent”). Imediat, a trecut la „Stai, fratioare, glumeam, credeam ca tii la gluma”. Dupa ce i-am spus sa faca astfel de glume cu cine accepta, nu i-am mai auzit glasul.
Sa spunem ca exista un jolly-joker al grupului, care nu se poate opri din facut misto. Nu stai sa-i raspunzi de fiecare data. Pe unul l-am linistit cu „Prietene, scrie-ti glumele pe o foaie si cere-le trecatorilor 10.000 ca sa-i distrezi!”. Apoi, nu l-am mai bagat in seama.
Pentru ca tot ce-am scris poate dezorienta, sa trecem in revista cateva idei principale:
1. te afli acolo ca sa abordezi o fata, nu pentru grupul ei;
2. nu incerci sa demonstrezi nimic; nu esti clovn sau urs dansator;
3. transmiti cate ceva despre tine, nu demonstrezi;
4. conteaza reactia de moment; aici e vorba de abilitati sociale, nu de rutine, NLP sau alte chestii asemanatoare;
5. nu te certi cu nimeni; devii agresiv doar in momentul in care cineva intrece anumite limite;
6. nu eviti sa vorbesti cu nimeni: te comporti cum te-ai comporta in orice situatie.
Stiu ca exista adepti ai curentului „Alpha pana la moarte”: nu incercati sa umiliti intregul grup al fetei si nu incercati o abordare daca fata e insotita de prieten. Daca nu va intereseaza regulile bunului-simt, ganditi-va la posibilitatea izbucnirii unor conflicte violente.
Inca o idee: exista momente in care nu e o idee buna sa faci abordari. Daca vezi ca oamenii poarta o discutie serioasa (sper ca va puteti da seama cand se intampla asta), stai in banca ta. Daca exista o cearta intre membrii grupului, stai in banca ta. In general, daca observi o situatie in care prezenta unui necunsocut n-ar pica bine, stai in banca ta.
Cine are intrebari este liber sa mi le adreseze.
Succes!
Postat de 4real