Miturile NLP-ului - Recenzie – Arta Seductiei

Miturile NLP-ului – recenzie

nlp01Este deja cunoscut faptul ca seductia a izvorat ca o latura a NLP-ului. Si cu toate astea, desi in seductie am reusit impreuna cu cativa prieteni sa pun bazele unei intregi comunitati in Romania, niciodata nu am foarte atras de aceste cursuri – pana de curand.

De ce?

Din nefericire pentru mine, primii oameni pe care i-am cunoscut si care studiau NLP-ul erau niste oameni indoielnici. Pareau foarte roboti, foarte ciudati si foarte diferiti de tot ceea ce se intampla in societate. Asta se intampla la inceputul anilor 2000, cand NLP-ul (programare neurolingvistica – in traducere) era prost inteles cam de toti cei care il foloseau.

Atunci s-a creeat in mine o respingere aproape automata a invataturilor NLP. Se vorbea foarte mult de manipulare la acea data, dar ce m-a frapat cel mai mult era ca toti se laudau cu rezultate incredibile – fobiile puteau fi foarte usor depasite ((frica de caini – cea mai intalnita),ticurile care ne enerveaza, se putea slabi prin terapie NLP – si cu toate astea nimeni nu avea rezultatele promise.

Nimeni nu m-a convins atunci, pentru ca era usor sa vorbesti despre teoria de a scapa de o fobie, dar sa fii incapabil sa faci acest exercitiu pe cineva care chiar avea o fobie. Era o diferenta imensa intre promisiune si partea de ‘delivery’.

Cand mai adaugi ca din mainile trainerilor ieseau un fel de robotei care iti analizau fiecare miscare si care vorbeau numai de teorii, deja este foarte usor de inteles respingerea pentru aceste invataturi.

Realitatea

La ani buni de atunci, un prieten de-al meu m-a convins sa merg la cursurile NLP ale Dr. Radu Sarandan si ale lui Marius Simion. Mare mi-a fost mirarea cand am participat la sedinte, sa vad ca era cu totul diferit fata de ce se intampla inainte.

Pe mine, personal, lasand la o parte exercitiile care se repeta in timpul cursurilor aproape cu frenezie, m-au uimit rezultatele pe care le-am avut pe mine personal. La finalul lui 2010 aveam destul de multe reusite pe plan profesional, insa capatasem o rigiditate in gandire proprie managerilor si aveam probleme destul de mari de acceptare a oamenilor din jur. Cu alte cuvinte judecam foarte rapid si inchideam usile pentru totdeauna. Nu obtineam maximum din relatiile cu oamenii din jur si preferam de multe ori sa ma izolez de exterior ca sa imi pot face treaba.

NLP-ul m-a ajutat sa ma echilibrez foarte mult si pentru prima oara am invatat sa inteleg fiecare persoana cu care vorbeam. Pentru prima oara am reusit sa adaug personalitatii mele acea rabdare atat de comuna „batranilor”, pentru prima oara reuseam sa duc comunicarea cu cateva trepte mai sus si, tot pentru prima oara, mi-am dat seama cu adevarat ca intreaga viata este o lectie continua.

Schimbarile au fost vizibile – nu ma mai enervam atat de des, reauseam sa obtin rezultatele dorite fara un stres vizibil si puteam motiva oamenii fara sa mai ridic vocea neaparat.

NLP-ul era cel mai bun curs de autocunoastere la care puteam participa.

Desi am intrat foarte sceptic in aceste cursuri, am inceput sa inteleg in sfarsit exercitiile care pareau mituri inainte. Practic, in momentul in care creierul percepe o problema pe care vrea sa o rezolve dar nu stie cum, daca ii oferi o solutie (cu ajutorul a mici exercitii mentale), o accepta, rezolva problema si trece mai departe. Nimeni nu vrea sa ramana cu anumite blocaje la infinit, insa pana acum nu am stiut sa ii dam solutiile si ne-am baricadat in forma pe care noi o credeam a fi ‘autoprotejare’.

Nu mica mi-a fost mirarea cand in timpul cursurilor de NLP Practitioner Radu Sarandan a reusit sa scape o colega de fobia de inaltime, fobie pe care o avea de ani buni. Fata nu putea sa se apropie la mai mult de 2 metri de balustrada unui balcon de etaj 9 iar dupa un simplu exercitiu de aproximativ 10 minute, a realizat ca a scapat de problema.

Ce e si mai frumos – exercitiile respective le poti face pe tine de fiecare data cand crezi ca ai o problema mentala de care vrei sa treci. Nu ai nevoie de terapeut. Trebuie doar sa gasesti exercitiul potrivit, sa il faci .. si poti observa imbunatatiri majore, chit ca vorbim de o fobie, de probleme avute in copilarie, de comunicarea rigida cu un membru al familiei sau de incapacitatea de a aduce rezultate intr-un anumit domeniu. Ai uneltele, ramane sa decizi tu cand e momentul sa evoluezi, pentru ca tu, personal – ai absolut tot ceea ce iti trebuie ca sa reusesti.

Din scepticul nr. 1, care a mers mai mult dintr-o curiozitate prea veche, m-am transformat in persoana dornica sa evolueze in toate privintele. Asta e si motivul pentru care le-am promis prietenilor mei, Radu Sarandan si Marius Simion, ca o sa le fac lobby. Iar daca te astepti ca la cursurile respective sa adormi ascultand teorie, te inseli. Pentru ca cele 7 module sunt foarte obositoare – 10% teorie si in rest exercitii, exercitii, exercitii. Va trebui sa pui osul la treaba.

Ce beneficii ai dintr-un curs NLP

Te-ai gandit vreodata ca fara o scurtatura, fara ca cineva sa te invete ceva magic poate dureaza mult prea mult pana iti implinesti visele?

Esti poate pe calea cea buna in viata ta (asta daca simti ca esti un om fericit) sau poate esti pe o cale gresita a vietii (simti ca nu esti fericit in acest moment) dar oricum ar fi tot ai nevoie sa imbunatatesti cateva lucruri.

Am facut o lista cu ce invata oamenii care pariticipa la cursuri de NLP:

1. Inveti sa stabilesti conexiune emotionala rapid si cu oricine vrei tu. (Asta este cel mai important element in relatiile sociale sau in relatiile personale. Este baza de la care porneste orice relatie buna. Cand se rupe conexiunea emotionala apar conflicte. Tine minte ceva important: daca ai conflicte de orice fel cu o persoana asta este pentru ca nu exista conexiune emotionala.  Uneori nu iti pasa asta. Dar ce te faci cand iti pasa de relatia cu persoana aceea si conexiunea emotionala este rupta. Ai vrea sa inveti sa o refaci? )

2. Pacing şi Leading ( Pacing-ul inseamna sa oglindesti persoana din fata ta in privinta tonului vocii, volum, ritmul respiratiei si limbaj al trupului in general ca sa creezi o conexiune rapida cu persoana respectiva sau sa intaresti o conexiune existenta. Leading-ul inseamna sa directionezi o persoana si sa vezi daca urmeaza directia indicata. De exemplu, daca ai facut bine pacing-ul si apoi te misti intr-o pozitie mai confortabila in scaun, persoana din fata ta se va instala si ea intr-o pozitie mai relaxata si confortabila. Astea inseamna ca leading-ul a functionat. Aceste 2 abilitati sunt extrem de utile in vanzari, in negocieri si in relatia cu sexul opus)

3. Calibrarea ( Simplus spus, calibrarea este un alt cuvant pentru masurare. Prin dezvoltarea acestei abilitati vei putea sa vezi in mod corect care e starea emotionala a unei persoane, ce gandeste si ce simte intr-un anumit moment. Acest lucru conteaza foarte mult in calitatea comunicarii pe care o avem cu oamenii din jur)

4. Sistemele reprezentaţionale ( Unii oameni sunt vizuali, altii auditivi si altii kinestezici. Adica unii prefera ca si canal de comunical sa vada, altii sau auda iar altii sa simta. Este evident ca o persoana foloseste toate tipurile reprezentationale, dar identificandu-l pe cel dominant putem gasi mai usor calea de comunicare si cel mai important putem sa ne dezvoltam personal mult mai rapid utilizand canalul nostru favorit de comunicare )

5. Meta-Modelul pentru limbaj ( Modelul Meta este, in opinia mea, una din cele mai valoroase  aptitudini pe care le poti dobandi prin NLP. Acest model ne ofera un mijloc de identificare atunci cand o persoana foloseste una din cele treisprezece forme cheie ale gandirii. Acesta ofera, de asemenea, un mijloc subtil de coaching a unei persoane pentru a o ajuta sa aiba moduri mai bune de gândire  şi de reducere a neînţelegerilor care pot aparea in comunicare.)

6. Modelul Milton pentru limbaj ( Acest model provine de la Milton H. Erickson, un psihoterapeut extraordinar care a revolutionat lumea psihologiei. Practic, sunt folosite anumite tipare de limbaj pe care le folosea Milton pentru a face pacing cu realitatea omului cu care stai de vorba si ceva si mai important, sa accesezi resursele aflate in inconstientul persoanei si sa o ajuti sa foloseasca aceste resurse in viata de zi cu zi)

7. ReCadrarea (Aceasta abilitate te va ajuta sa intelegi contextul potrivit pentru situatiile in care te afli in viata. Este o abilitate esentiala pentru fabricarea optimismului si a gandirii pozitive. De exemplu, daca esuezi intr-o actiune si cadrezi gresit acest lucru, poti spune ca esti o persoana ratata si nu mai incerci niciodata nimic. Daca cadrezi cum trebuie, poti considera ca a fost doar o lectie plina de invataminte si treci rapid mai departe. Aceasta este puterea cadrarii corecte)

8. Folosirea in comunicare a sistemelor reprezentaţionale Vizual, Auditiv, Kinestezic ( Inveti sa iti dai seama care om este vizual, auditiv sau kinestezic si sa ii vorbesti “pe limba lui” ca sa te asculte. Ai intalnit oameni care nu auzeau ce le spui? Ai patit asta pentru ca nu foloseai canalul de comunicare potrivit pentru ei.)

9. Recunoaşterea şi utilizarea stărilor spontane de transă ( Starea de transa nu este altceva decat o stare in care toata atentia este focusata spre interiorul tau astfel incat ceea ce se intampla in jurul tau nu te influenteaza deloc sau doar putin. Doar in stare de transa putem accesa cele mai mari calitati ale noastre, comoara noastra interioara. Vei invata cum sa identifici si cum sa folosesti la maxim potentialul acestor stari speciale)

10. Crearea de metafore si puterea metaforei . Metaforele sunt mai mult decat un mod de a vorbi despre o experienta. Ele sunt chiar experienta noastra.  Din acest motiv, metaforele servesc ca parghii puternice capabile sa schimbe perceptia si experienta si ca urmare iti dau posibilitatea de a schimba comportamentul oamenilor. Metaforele terapeutice sunt povestiri special construite. Desi sunt simple, ele sunt instrumente ideale pentru schimbari evidente sau tainice. Oamenii se recunosc pe ei insisi in povestirea pe care o asculta si devin o parte a acesteia. Asa ca o metafora terapeutica puternica este o povestire elegant construita care poate declansa o schimbare personala majora.)

11. Cadrări: cadrarea de contrast, cadrarea de relevanţă, cadrarea “ca şi cum”, Backtrack ( Am spus ce este cadrarea si la ce foloseste la punctul 7. Acum se va intra in amanunte si vei invata diverse tipuri de cadrari, cum sa le folosesti si cand sunt ele cele mai potrivite. )

12. Ancorarea: V A K ( Ancorarea este o aplicatie a reflexului Pavlov in NLP. Un reflex Pavlov este un reflex conditionat, descoperit si introdus de omul de stiinta rus Pavlov. Ideea experimentului sau era – suna un clopotel si dadea unui caine de mancare, cainele vedea si mirosea mancarea si incepea sa saliveze. Dupa cateva astfel de cicluri repetate (clopotelul suna, oferirea mancarii cainelui pentru a saliva), Pavlov a eliminat oferta de mancare din acest proces. A sunat din clopotel si… cainele a inceput sa saliveze. Sunand un clopotel inainte sa dea mancare cainelui, el a creat un reflex conditionat, care in cazul de fata a fost salivarea la simpla auzire a sunetelor unui clopotel. La fel ca si Pavlov, putem sa ne ancoram anumite comportamente sau stari emotionale de orice ” clopotel” vrem noi. Ancorarea va deveni astfel o unealta extraordinara in schimbarea felului in care ne simtim la un moment dat, lupta cu emotiile negative, schimbarea comportamentelor daunatoare, )

13. Direcţionarea către obiectiv a percepţiei proceselor interne şi externe. ( Cu alte cuvinte, acest lucru ne va ajuta sa intelegem toate aspectele si implicatiile faptelor si rezultatelor noastre. Sa vedem ambele fatete ale monedei in orice situatie)

14. Asociat, Disociat; Poziţiile 1, 2, 3. ( O tehnica foarte utilizata in NLP este sa asezi oamenii in 3 pozitii. Un explorator care traieste o anumita experienta din care toti pot invata, apoi un ghid care ghideaza exploratorul si un observator. Este cea mai buna tehnica posibila pentru a ne pune in pielea altor oameni sau pentru a ne vedea pe noi in anumite ipostaze. Aceasta tehnica rezolva conflicte interne, externe de orice natura)

15. Submodalităţi (SUBMODALITATE: Modalitate este termenul care denumeste unul din cele cinci simturi, de exemplu: simtul vederii, auzului, kinestezic. Submodalitatea este o parte componenta sau o caracteristica a modalitatii; de exemplu, pentru modalitatea vizuala, submodalitatile cuprind luminozitatea imaginii, claritatea, focalizarea, dimensiunea, asocierea vs.disocierea. Submodalitatile auditive cuprind: tonul, inaltimea,  volumul, ritmul, durata sunetului.Submodalitatile kinestezice cuprind: presiune, textura, duritate.)

16. Nivelurile (neuro)logice ( Nivelurile logice sunt utile pentru formularea scopurilor. Putem specifica obiectivele noastre prin: Felul mediului pe care il dorim, cum dorim sa actionam, ce capacitati dorim, ce atitudini si convingeri dorim sa adoptam, ce fel de persoana dorim sa fim.  Confundarea nivelurilor logice poate determina probleme; cel mai adesea seconfunda comportamentul cu identitatea. Noi suntem totdeauna mai mult decat comportamentul nostru!

17. Managementul orientat către obiectiv şi ecologic al resurselor ( Cu alte cuvinte, cum sa ne atingem scopurile si visurile in viata avand grija si de consecintele ce vin in urma actiunilor noastre)

18. Reframing ( Aceasta este tehnica mea favorita din NLP. Am folosit-o tot timpul si probabil este una din cheile succesului meu personal. Exista zeci de feluri in care poti reformula o problema. Cand nu aveam bani, in loc sa imi spun ca nu sunt bun de nimic, imi spuneam ca atunci cand nu ai bani inveti lectii pretioase de viata si iti dezvolti abilitati ca sa poti face fara bani ceea ce poti face cu bani. Acesta este un exemplu de reformulare si odata ce stapanesti tehnica asta vei simti ca nu mai te poate dobora nimic in aceasta viata))

19. Strategii: detectare, elicitare, utilizare, instalare, inclusiv modelul TOTE ( Acestea sunt tehnici si unelte pentru a detecta stari emotionale pozitive si negative, pentru a scoate la suprafata aceste stari pentru a le utiliza pentru scopurile dorite)

20. Timeline Therapy ( Linia timpului este probabil una din cele mai avansate tehnici din NLP Practitioner care inglobeaza majoritatea lucrurilor invatate. Pe linia timpului mergi in trecut pentru ca sa vindeci trecutul si in viitor pentru a-ti pregati venirea si pentru a construi ceea ce doresti. Aceasta tehnica iti permite sa iti vindeci trecutul cu adevarat. Sa scapi de stima de sine scazuta, de timiditate si de inhibitii sociale. Iti permite sa iti programezi subconstientul sa reactioneze pozitiv la situatii care pana acum te-au facut sa suferi si iti permite sa iti programezi convingerile pozitive de succes pentru viitorul tau. )

Persoanele care nu au nevoie de NLP

Am facut o mica lista ca sa iti fie usor sa decizi daca ai sau nu nevoie de acest curs. Daca te regasesti pe aceasta lista atunci nu ai nevoie:

– esti perfect multumit cu ceea ce esti in prezent

– nu doresti nimic mai mult de la tine

– crezi ca singura persoana care nu trebuie sa faca nimic pentru tine, esti chiar tu

– consideri ca ultimul lucru de care ai nevoie este sa inveti lucruri noi

Cine are nevoie de NLP

Acum si lista pentru ca sa iti dai seama daca ai nevoie de cursul de NLP:

– vrei sa te ajuti tu pe tine si sa nu mai depinzi de ajutorul altora in viata ta

– vrei sa fii tu stapanul proprilor emotii si ganduri

– vrei cu adevarat sa comunici cu persoanele din jur

– ti-ai dat seama ca e mai utila metoda de a invata de la altii ce au facut bine decat sa gresesti si sa inveti lent din propriile greseli

– ai decis ca e momentul sa nu mai astepti o minune care nu apare in viata ta ci sa actionezi tu asupra ta si a celorlalti

Cand, cum si cat?

In mai incepe un nou curs de NLP Practitioner in Bucuresti (data ti-o voi da eu prin e-mail, daca esti interesat). Cursurile sunt formate din 7 module, cate un modul pe luna. Fiecare modul are loc intr-un weekend din luna, vinerea de la 17 la 20.30-21, sambata de la 10 la 18 si Duminica de la 10 la 15.

Costurile – Un modul costa 120 de euro, dar dupa ce am discutat cu Radu Sarandan, am decis ca primul modul sa coste doar 60 de euro – tocmai ca sa va permita sa vedeti cam ce se intampla la aceste cursuri. Nu o sa fiti dezamagiti !

Trimite-mi acum un mail din pagina de contact cu titlul „CURS NLP” daca esti interesat, ca sa iti pot da exact data si locatia primului modul si sa te inscriu pe lista. Grabeste-te insa, locurile sunt limitate si din ce stiu jumatate din ele deja s-au ocupat.

Abel

Seminar video gratuit
5 greseli care distrug atractia instant
Invata cum sa NU mai fii refuzat de femei si sa cunosti USOR genul tau de partenere